Röd cykel med packning lutad mot en röd trävägg - Foto Hyttan

Cykla i vacker natur

Finns det något skönare än att koppla av i naturen? Här kan du cykla eller vandra helt i din egen takt, lyssna på fåglarnas sång och känna vinden i ansiktet.

I omgivningarna runt Axmar bruk finns mycket att upptäcka. Med cykel tar du dig enkelt runt längs vägarna. Vi har fyra cykelleder som tar dig till olika platser, både fiskelägen och naturreservat, och en MTB-led för dig som vill känna på lite fartvindar. Längs lederna får du uppleva både skog, strand och hav. Kartorna finns att hämta hos Axmar Brukscafé, Axmar Bruksbod, Axmar Brygga eller Bläckhornet. Du hittar dem också via länkarna nedan på Google maps. Härlig cykeltur!

Tags
Axmar bruk
cykla
Naturreservat
Kulturreservat
Stillsam promenadväg vid lilla sjön i Axmar bruk

Trollharens fiskeläge

Cykling 23 km

Turen går genom det bitvis kuperade landskapet på skogsbilvägar med varierande beläggning.

I Trollharens fiskeläge kan du besöka fiskbutik och fiskrestaurang. Med en avstickare till Döviken kan du ha tur att få se havsörn. Skogsvägarna sköts av skogsbolag och delar av sträckan är belagd med grovt grus.

Karta C1 Google maps

Ledskylt i Axmar bruk - Foto Aja Axlund

Gåsholma fiskeläge

Cykling 40 km

I Gåsholma kan du besöka Gåsholma Fisk och sommarcafé. Du passerar två naturreservat, Svartstensudden och Skämingsön, där du kan promenera längs stigar med utsikt över havet. Ta ett svalkande dopp i Axmarby eller Finnharsfjärden på vägen. Skogsvägarna sköts av skogsbolag och delar av sträckan är belagd med grovt grus.

Karta C2 Google maps

Stenmur som omger Engelska parken i Axmar bruk

Gnagmur Naturreservat

Cykling 23 km

Cykla via skogsbilväg genom skogslandskapet. Du passerar ett naturreservat och har möjlighet till ett bad i Asasjön, en liten skogsjö, där du kan njuta av eftermiddags-/kvällsol. För att nå den lilla stranden promenerar du stigen genom skogen och en bit längs vattnet. Skogsvägarna sköts av skogsbolag och delar av sträckan är belagd med grovt grus.

Karta C3 Google maps

Flottningsstigen genom grön blandskog

Tönnebro

Cykling 33 km

Cykla på skogsbilvägar till Tönnebro, där det finns både mat och badplats. Längs rutten kan du på flera håll uppleva vattenriket med strömmande vattendrag och lugna sjöar. Skogsvägarna sköts av skogsbolag och delar av sträckan är belagd med grovt grus.

Karta C4 Google maps

Kyrkstigen från Axmarby till Heden - Foto Stef van Heteren.jpg

MTB Flottningsstigen

Cykling 10 km

Cykla 6 km från Axmar bruk via skogsbilväg till skylten vid Skärjåns naturreservat. Härifrån påbörjar du cyklingen längs Flottningsstigen. Stigen är omarkerad med varierande underlag. Rastplatsen i norr är en idyll i solen under sen eftermiddag och kväll. Längs stigen finns flera rastplatser.

Flottningsstigen användes av flottarna på den tiden då Skärjån fungerade som flottningsled. Med omfattande åtgärder som årensning, nya dammar och flottningsrännor blev det möjligt att flotta timmerstockar ut till kusten. Sista delen, mellan Kvarndammen och havet, grävdes en kanal. Det är den som går parallellt med Bruksgatan, förbi Hyttan ner till Axmar bruks hamn. Skogsvägarna sköts av skogsbolag och delar av sträckan är belagd med grovt grus.

Karta C5 Google maps

Boka mysigt boende

Beställ en god lunch

Middag med utsikt