Det gamla bruket Hyttan av tegel inbäddat i grönska en vacker sommardag

Axmar bruk - vid havet

I Axmar bruk finns mycket att upptäcka och göra.

Du kan cykla längs några av alla cykelvägarna genom det vackra naturreservatet, vandra i Engelska parken, på stigar eller längs havet. Följ med på en guidad tur för att lära dig mer om brukets historia eller följ med på fladdermus safari. Här kan du gå på utställning och se konst och konsthantverk eller gå på marknad.

Hyr en kajak och ge dig ut i den orörda skärgården, följ paddelleds kartorna som bland annat visar var vraken är. Vrak som du kan se från kajaken eller snorklar medan en del kräver dykutrustning. Fiska, leta efter säl eller spana efter örnar, Aexmar bruk erbjuder ett rikt djurliv. Allt detta nära Mälardalen och Stockholm.

Naturreservat Kulturreservat

Paketerbjudanden

Två sälar vilar på en sten i vattnet

Naturreservat

Här kan du vandra, skåda fågel och grilla korv. Förutom kustområdet ingår många öar i reservatet. Utgå från Axmar bruk på fastlandet och följ leden "Stig till vrak" längs med kusten. Vikar och laguner i skärgården erbjuder olika livsmiljöer under vattnet. En skattkammare för kräftdjur, snäckor, fiskar och sjöfåglar som söker efter föda.

Lusthuset i Axmar bruk som ligger precis vid en liten spegelblank sjö med en tegelmur i förgrunden

Kulturreservat

Spåren av brukets historia från 1600-talet till början av 1900-talet är närvarande. Beståndsdelarna i reservatet är havet, hamnen, hyttan och Engelska parken. Här finns allting närvarande från järnbrukstiden: Vattnet, skogen, hyttan och den Engelska parken som vittnar om den rikedom järnet gav.

@VisitToAxmarBruk