Utsikt över bergen under midnattsolen i Lappland

Vandringsleder i Tärnaby

Tags
vandringar
Tärnaby

Laxfjället från Fjällvägen

Laxfjällets högsta punkt är 829 möh och på toppen finner ni landmärket som i folkmun kallas #storstenpåLaxfjället. Fjället bjuder på en fantastisk 360 graders vy, och toppen kan nås via stigar från flera håll.

Den enorma stenen på toppen av Laxfjället ser ut som den ska trilla iväg ner för sluttningen när som helst, men den har stått fast på fjället sedan inlandsisen lämnade den där.

Från P-platsen är det en kort men relativt brant promenad upp till Kanahobben och toppen av Anjaliften. Stigen fortsätter sen upp till #storstenpåLaxfjället.

Toppen kan också nås via led från Tärnaby Fjällhotell.

ds

Bra att veta

Längd: 1,4 km
Parkering: Stor parkering finns vid änden av Fjällvägen. Leden börjar i direkt anslutning till parkeringen.
Hitta hit: Följ bilvägen (Fjällvägen) förbi Tärnaby camping till parkeringen vid vägens slut, fyra kilometer.

Geavhtavaartoe/ Gäutafjället

På gångavstånd från Tärnaby går leden upp till Gäutavardo/Gäutafjället. Relativt lätt vandring upp genom barrskog som övergår i fjällbjörkskog och sen kalfjäll.

Väl uppe får man en vidsträckt utsikt i 360 grader. Den tydliga stigen går till en början genom troll-lik granskog och övergår senare i fjällbjörkskog. Därefter, ovanför trädgränsen går leden över myrar (med spänger) och snart är du uppe på kalfjäll och utsikten börjar ta form.

Toppen är relativt platt och på den högsta punkten finner du ett stenröse, här uppe har du fantastiskt utsikt över Tärnaby, Ryfjället, Norra Storfjällsmassivet och bortåt Boksjödalen.

Turen tar ca 3-4 timmar tur och retur.

ddd

Bra att veta

Längd: 4,0 km
Tid: Tar ca 3 - 4 timmar
Hitta hit: Följ E12 österut från Tärnaby. Just efter bron över Tärnaån svänger man mot Norra Fjällnäs och Solberg. Leden börjar 100 meter in efter vägen på höger sida.

Bra boende nära leden

loader