Ett stort rött tegelhus med en väg framtill
Lärkstaden och lyxigt leverne på Östermalm
Lärkstaden och lyxigt leverne på Östermalm
Lärkstaden och lyxigt leverne på Östermalm
Lärkstaden och lyxigt leverne på Östermalm
Visa hela bilden
Minimera bilden

Lärkstaden och lyxigt leverne på Östermalm

Pris från
245 kr per person

En stadsvandring från den storslagna gröna trädgården - Humlegården in till Östermalm okända kvarter.

Händer under vandringen

Så mycket historia som gömmer sig under rötterna här....kanske var det här som Strindberg talade om Esplanadsystemet för oss. Som en protest mot stenstaden uppfördes den privata Villastaden för en högre social klan. Husen är olika både till utseende och vad gäller dekoration. Några affärer uppfördes inte, men väl en kyrka som idag dessvärre bara är ett minne blott. Tisdag med tolfterna, Idun och De Nio var en serie föreningar för nätverk under sekelskiftet. Du hör berättelser från förr. Du promenerar på en av Stockholms vackraste gator - Danderydsgatan och känner den engelska atmosfären i husens murar. Strax bakom ligger den lilla Lärkstaden - en stadsdel från 1907-1917 som bemästrade topografin med ett intimt bostadskvarter. Den norra delen av området har karaktär av villastad, men har under efterkrigstiden kommit att förvandlats till ambassader och kontor. Områdets södra bostadskvarter består av flerfamiljshus. Vandringen avslutas vid Engelbrektskyrkan som bjuder på en magnifik utsikt. Med många bilder från förr.


Längd: 90 minuter


Lärkstaden (eller Lärkstan) är ett informellt område i stadsdelen Östermalm, huvudsakligen uppfört 1907-1917 efter en stadsplan av Per Olof Hallman. Området har fått sitt namn från det tidigare kvarteret Lärkan i området. Den norra delen av området har karaktär av villastad, men få villor eller så kallade townhouses utnyttjas idag som enfamiljshus, och området har många kontor och utländska ambassader.


Villastaden är ett område som avgränsas av Karlavägen, Sturegatan, Valhallavägen och Engelbrektsgatan. Mitt genom området, i sydostlig riktning löper Floragatan och Villagatan, kända för ett antal exklusiva bostadshus.


Detta ingår

  • 90 minuters guidad stadsvandring utomhus. 


Tillgänglighet

Asfalt och sten, några trappor. Jämn terräng. Möjlighet att leda en barnvagn, cykel och rullstol. . 


Övrigt

Minimum 2 personer.

Snälla hundar i koppel är välkomna.

Vi avslutar stadsvandringen i höjd med Engelbrektskyrkan