Långholmen - en cellsam fängelsehistoria
En stadsvandring från ett spinnhus och kvinnofängelse till koloniträdgårdar och malmgårdar.
Händer på vandringen
Långholmen bär på en cellsam historia. År 1724 inrättades här bland annat ett spinnhus, ett kvinnofängelse som var i drift till 1825. En före detta malmgård byggdes senare ut för att rymma ytterligare 200 intagna. Fängelset byggdes till och får 127 celler för manliga fångar samma år som kvinnorna flyttar ut.
Stadsvandringen ger dig en inblick i fångarnas vardag samtidigt som du får höra historier från spinnhushjonens dagar. Du ser bland annat Stora vakten, Centralfängelsets murar, Kerstin Willtons rosenträdgård och direktörens bostad.
På den västra delen av ön ser du kolonilotter, Karlhälls gård och några sommarnöjen vid Sofieberg. Med många bilder från förr. Varför inte avsluta med en kopp kaffe vid Stora Hallstavik och Bellman muséet?
Långholmen är, som hörs på namnet, en långsmal ö. I äldre tid bestod ön av magra betesmarker mellan kala berg. Första gången ön omtalas i historien är 1435 då medeltida dokument berättar att Sveriges riksråd höll ett möte på Långholmen. På ön har man bland annat funnit spår av forntida boplatser från så tidigt som 900-tal. På 1800-talet hittades här en silverskatt med tyska mynt, präglade på 900-talet.
Långholmen är en långsmal ö i Stockholms innerstad bildad år 1906 och är beläget mellan Södermalm och Kungsholmen. Ön kan nås via broarna Pålsundsbron och Långholmsbron. I många år, ändra fram till år 1975, använde man Långholmen som Stockholms fängelseö, Långholmens centralfängelse. Under 1700-talet och fram till år 1825 var det istället ett kvinnofängelse som kallades för Långholmens spinnhus och som senare kom att flyttas till Norrmalm. Fängelsets förebild var de rasp- och spinnhus som inrättades i Holland. Syftet var att få bort alla tiggare från gatorna och samtidigt ge dem en sysselsättning.
Idag används de gamla fängelsebyggnaderna till bland annat hotell, vandrarhem, värdshus, folkhögskola, förskola, bostäder och lokaler för hantverk. Större delen av ön består av parkområden med slingrande grusvägar, koloniträdgårdsområden, charmiga hus, lundar, friluftsscen och strandbad. Från öns östra del kan du beskåda den underbara vyn över Gamla stan och Riddarfjärden. För mer information om hur du tar dig till och från Långholmen kollektivt besök sl.se
Detta ingår
- 90 minuters guidad stadsvandring utomhus.
Tillgänglighet
Ojämnt underlag, det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.
Övrigt
Minimum 2 personer.
Snälla hundar i koppel är välkomna.
Vi avslutar stadsvandringen i höjd med pålsundet och Frans Schartaus sommarhus.
Bra att veta
- Typ av upplevelse: Semesterupplevelse
- Åldersgräns : Ingen