I Årstafruns fotspår - de första 59 åren
En stadsvandring från Årsta centrum via Årsta skogen till Årsta gård.
- Pris från: 295 kr per person
- Typ av upplevelse: Semesterupplevelse
- Åldersgräns : Ingen
Beskrivning
Höjdpunkter
- Förundras över EPA-husens historia
- Se var torpet Sköntorp låg placerat
- Hör den spännande berättelsen om Årstafrun
Detta ingår
90 minuters stadsvandring utomhus som vi avslutar vid Storängsparken
Tillgänglighet
Ojämnt underlag med grus, gräs och stigar i skogen. Vandringen är inte lämplig om du sitter i rullstol, använder rullator eller har barnvagn. Men självklart kan det arrangeras, bara jag vet om det i förväg. Stadsvandringen är 2,4 km lång.
Snälla hundar i koppel är välkomna.
Händer på stadsvandringen
Upplev en oas av lugn och skönhet mitt i Stockholm med vår stadsvandring i Årsta.
Du vandrar genom en planerad stadsdel från 1940-talet och njuter av den intima atmosfären på torget med dess biograf, bibliotek och teater. Bror Marklunds skulpturer och EPA-husen ger en unik konstruktiv syn på stadsbyggnad.
Under din vandring upptäcker du även en vacker dansbana och många kolonilotter som pryder vägen till Sköntorp.
Vid Årsta Gård kan du njuta av en sprickdal som sluttar ner mot Årstaviken och där Årstafrun, Märta Helena Reenstierna, bodde i 46 år. Här får du höra om hennes fascinerande liv och tankar.
Årstaskogen är sedan 2018 ett litet men viktigt naturreservat.
Stadsvandringen avslutas på en vacker plats, Storängsparken, som sommartid bjuder på en grön och skön inbjudande miljö.
Missa inte chansen att upptäcka denna romantiska och rofyllda del av Stockholm genom att boka vår stadsvandring i Årsta idag!
Den så kallade Årstafrun skrev dagbok om 1700- och 1800-talets Stockholm och hennes skildringar har blivit populär läsning även i nutid. Dagböckerna ger en spännande inblick om livet i Stockholm och i synnerhet om livet som herrgårdsfru.
Årstafrun var en spännande kvinna!
Hon levde på Årsta Gård med ca 20 anställda och en stor tobaksodling. Dessutom hade hon 8 barn. I hennes vänskapskrets fanns Carl Michael Bellman och hon sägs ha hjälpt honom med hans skulder och fattigdom. Hennes make dog 1811 och hennes son dog tragiskt i en drunkningsolycka året efter. Efter dessa tragiska händelser fick hon driva gården själv. Trots detta fortsatte hon skriva sin dagbok långt upp i åren, även när hon nästan var blind.
På denna vandring kan du bekanta dig mer med en av Stockholms starka kvinnor.
Karta
VägbeskrivningSamlingsplats: Samling: Framför Biografen, Årsta Folkets Hus, Årsta torg. Hitta hit: Buss 160 från Gullmarsplan eller Årstaberg. . Vandringen avslutas i Storängsparken, Årstaberg med buss, tvärbana och pendeltåg 600 meter bort. Använd gärna SL:s reseplanerare: sl.se Guide Stefan - den gröna guiden +46 (0)707 417 784.