Gränder och glögg i Gamla Stan
Gränder och glögg i Gamla stan
Gränder och glögg i Gamla stan
Gränder och glögg i Gamla stan
Gränder och glögg i Gamla stan
Visa hela bilden
Minimera bilden

Gränder och glögg i Gamla stan

Pris från
260 kr per person

Upplev julstämning i Gamla Stan. En stadsvandring i lyktornas sken på gator och gränder. Titta efter kakelugnar, takbjälkar och juldekorationer! Julen är berättelsernas högtid, hör om traditioner och deras ursprung. Firade vikingarna jul? Varför är tomten röd?

En stadsvandring under årets mörkaste tid, men med ljus från gatlyktor och hem får vi uppleva en julig atmosfär. Gamla Stan är kanske Stockholms vackraste stadsdel. Under gatlyktans sken lyssnar du på berättelser från förr, samtidigt som du ser några av kvarterets mysigaste gränder.

Vår nedräkning till jul pågår praktiskt taget hela december. Ibland kan man höra uttrycket ”dan före dopparedan”, och det är med syftning på att man förr doppade i grytan på julaftonen.  Under 1900-talet spreds bruket i Sverige att hänga upp en strumpa med en liten julgåva på morgonen, främst till barnen. Detta speglar helt en anglosaxisk gåvotradition. För många familjer i tv-åldern intas jullunchen före "Kalle Ankas jul". Sedan kommer tomten med julklapparna. I bondesamhället var julaftonskvällen för de flesta årets högtidligaste stund. Efter många dagars hårt arbete hade gårdsfolket nu utfört de sista sysslorna inför helgfirandet. Julveden var huggen och inburen och ute på gårdsplanen var fåglarnas julkärve på plats. Redskapen var intagna och inne i fähuset var det snyggt och prydligt. Julbordet dukades och extra fin halm lades på golvet, på sina håll kallad julglädjen.

Idag hålls julmarknaden på Stortorget, men så har det inte alltid varit. Under Gustav III:s tid festade vi framför Slottet. Hur firar den kungliga familjen jul? Hur länge har vi haft julgran och varifrån kommer den traditionen? Varför var tomten grå förr och röd idag? Och varifrån kommer traditionen med julbocken? Hur firar man jul ute i vida världen?

Glöggvandringen avslutas förstås med en mugg varm alkoholfri glögg och lite julgotter.
Tips: Klä dig varmt! Det är lätt att det blir kallt och rått när man står stilla (och guiden pratar).