Litet tegelhus
Fatburen - Södermalms hemliga sjö
Fatburen - Södermalms hemliga sjö
Fatburen - Södermalms hemliga sjö
Fatburen - Södermalms hemliga sjö
Visa hela bilden
Minimera bilden

Fatburen - Södermalms hemliga sjö

Pris från
245 kr per person

En stadsvandring runt den hemlighetsfulla sjön Fatburen på Södermalm. 

Händer under stadsvandringen

Kavla upp byxbenen så går vi ner och badar! Tyvärr har sjön sinat, men låt oss få berätta hur sjön uppstod, vem som rörde sig i området och vem som fick tillstånd att fiska här. Riktigt långt tillbaka lär det ha funnits planer på att leda en vattenledning med friskt dricksvatten från Fatburen till slottet i Gamla stan.


Tyvärr blev det bara en tanke. När manufakturer och fattiga flyttade in i området på 1700-talet förlorade sjön sin glansepok. Avfall och skräp kastades nu hej-vilt-ner i sjön som snart blev ett stinkande träsk.


Det var först på 1850-talet som resterna av sjön kom att fyllas igen på allvar i samband med att vi bygger järnväg. Promenera i kvarteren runt sjön med berättarglädje och kunnig guide. Du vandrar i en historisk trädgård, går upp på pelarbacken och ser var forna hotell Göteborg låg. Det nya kvarteret andas POMO - postmodernism.


Stadsvandringen avslutas ovanför strandlinjen till sjön Fatburen vid kyrkan Maria Magdalena. Älskar du också Södermalm måste du följa med på denna fina stadsvandring som troligen låter dig upptäcka nya kvarter på Södermalm.


Längd: 90 minuter



Detta ingår

  • 90 minuters guidad stadsvandring utomhus.



Tillgänglighet

Asfalt, grus och gräs, många trappor. Möjlighet att leda en cykel. 


Övrigt

Minimum 2 personer.

Snälla hundar i koppel är välkomna.

Vi avslutar stadsvandringen i höjd med Maria Magdalena kyrka.