Bland gråbröder och klarissor på Riddarholmen
En stadsvandring med nakna gråbrödrafötter, klarissor och en gotisk kyrka med 15 monarker begravda.
Händer under stadsvandringen
När Stockholm grundades på 1200-talet var Riddarholmen bara en kal klippa som reste sig ur Mälaren. Här bräkte getter och deras kid och vi fick namnet Kidskär. Riddarholmen är en ofta bortglömd holme - trots sin närhet till Gamla stan.
Du vandrar bland kungliga begravningsplatser, adelspalats och ett gammalt riksdagshus. Du ser historiska och vackra byggnader som andas makt och svunna tider.
Birger Jarl lär vara oskyldig till tornet som bär hans namn, men Gustav Vasa lät riva Klara kloster och ta med sig teglet för att resa tornet år 1527 som en del i en befästning.
Denna stadsvandring tar dig med runt bland fascinerande byggnadsverk och en intressant historia med spännande detaljer och några speciella livsöden. Lyssna till Riddarholmens berättelse och dess forna invånare. Från Evert Taubes terrass har du dessutom en fantastisk utsikt över Mälaren och bort mot Stadshuset.
Med många bilder från förr.
Längd: 90 minuter
Riddarholmen (tidigare Kidaskär, Gråbrödraholmen, Gråmunkeholmen) är dels en ö i Mälaren, dels en stadsdel i centrala Stockholm men tillhör Södermalms stadsdelsområde.
Ön utgör tillsammans med Gamla Stan Stockholms historiska centrum. På 1200-talet byggdes Gråbrödraklostret på Riddarholmen och klosterkyrkan, den nuvarande Riddarholmskyrkan. Under 1600-talet byggdes av adeln magnifika palats vilka efter slottsbranden 1697 successivt kom att tas över av de statliga ämbetsverken och domstolarna som fortfarande dominerar holmen. Riddarholmen är den minsta stadsdelen i kommunen till ytan och den sista kvarvarande folkbokförda privatpersonen flyttade 2010.
Detta ingår
- 90 minuters guidad stadsvandring utomhus.
Tillgänglighet
Asfalt och sten, några trappor. Jämn terräng. Möjlighet att leda en barnvagn, cykel och rullstol. .
Övrigt
Minimum 2 personer.
Snälla hundar i koppel är välkomna.
Vi avslutar stadsvandringen i höjd med Riddarholmens kyrka.
Bra att veta
- Typ av upplevelse: Semesterupplevelse
- Åldersgräns : Ingen