Stadsvandra i Alfred Nobels fotspår i Vinterviken
Stadsvandra i Alfred Nobels fotspår i Vinterviken
Stadsvandra i Alfred Nobels fotspår i Vinterviken
Stadsvandra i Alfred Nobels fotspår i Vinterviken
Visa hela bilden
Minimera bilden

Stadsvandra i Alfred Nobels fotspår i Vinterviken

Pris från
195 kr per person

En stadsvandring i Vintervikens parkområde med Alfred Nobels anläggningar

Händer på stadsvandringen

Följ med på denna stadsvandring och upptäck mer med en kunnig guide.

Du ser olika former av industriell verksamhet, flera med verksamhet till 1980-talet. De historiska byggnaderna är idag K-märkta och används bland annat för restaurangverksamhet och skulpturhallar.


Du vandrar genom skogen på Rävberget och lyssnar till berättelsen om Alfred Nobel. Du njuter den grönskande skogen och de sköna utsikterna bort mot öarna Lindholmen och Rotholmen. när du går genom en vacker skog på berget ovanför fabriken.


På Rävudden beskådar du Stina Ekmans bergskatedral, ett minnesmärke över förolyckade arbetare vid Nobels dynamitfabrik. Du besöker också en spräng grop - ett fornminne där arbetarna kunde provspränga dynamiten.


Stadsvandring från Svavelsyrafabriken, Skulpturens Hus och idag Festvåning och Restaurang. – 1998-2008 ”Skulpturens Hus” via spränggropar, en stenskulptur och ett fantastiskt naturområde.


Guiden berättar om Alfred Nobels liv, hans ständiga huvudvärk, uppfinningarna, resorna, kärleken och livet. Alfred Nobel byggde upp ett enormt imperium och stora ekonomiska tillgångar med sin dynamit.


Hör en fd arbetare som berättar om jobbet att kontrollera ventilluckorna på salpetersyrafabriken. "Man höll en trasselsudd för näsa och mun" för att undvika att den gula rågasen trängde ner i lungorna".


Vid sin död var Alfred Nobel engagerad i 93 fabriker i 20 länder. Framgångarna byggde hans förmögenhet och lade grunden för Nobels testamente.


Vinterviken

Vinterviken är en del av en sprickdalgång med en typisk förkastningsbrant mot norra sidan. Namnet Winterviken är känt från 1600-talet. Det var även namnet på en lägenhet kallat Wintertorpet. Här fanns ett värdshus som kan ha varit inhyst i mangårdsbyggnaden från 1700-talet eller i en egen byggnad. En vinterväg ledde från Fittja och Mälaröarna in i Vinterviken och fortsatte över sjön Trehörningen (idag Trekanten) in till staden vid Hornstull. Ända in på 1930-talet fanns i Vintervikens dalgång en liten sjö som hette Långsjön. Den låg mellan Blommensbergsskolan och Nobels dynamitfabrik.Detta ingår

  • 90 minuters guidad stadsvandring utomhus. 


Tillgänglighet

Sten, grus och gräs. Ojämnt underlag och trappor samt rötter i skog och mark. En cykel kan ledas.


Övrigt

Minimum 2 personer.

Snälla hundar i koppel är välkomna.

Vi avslutar stadsvandringen i höjd med Nobels minne.