Svenska nationalparker - Abisko mp_15325

Nationalparker

Vill du beundra vackra landskap vid en kortare naturstig eller äta vägkost tillsamman med barnen vid en underhållen eldplats? Eller vill känna dig skönt utmattad efter en krävande vandringsled och övernatta i så gott som fullständig tystnad under bar himmel? Sveriges nationalparker erbjuder var och en av oss en möjlighet att njuta av vårt lands vackraste natur.

Nationalparkerna är stora naturskyddsområden, och syftet med dem är att trygga naturens mångfald och ge besökarna en möjlighet att njuta och koppla av i naturen. I nationalparkerna finns det markerade leder, naturstigar och eldplatser. Det går också bra att övernatta i nationalparkerna, för det finns tältningsplatser och andra anläggningar för övernattning i dem. Mera information hittar du på sidorna över respektive nationalpark.

De svenska nationalparkerna var de första i Europa. Redan 1909 avsatte man mark till hela nio parker. Det  var Abisko, Garphyttan, Hamra, Pieljekaise, Sarek, Stora sjöfallet, Sånfjället, Ängsö och en del av Gotska Sandön. 100 - årsjubileum firades 2009 för Sveriges nationalparker. Detta år kallades för Naturens år. Den biologiska mångfaldens år kallades 2010 och Skogens År är 2011.

Tags
Nationalparker

Nationalparker