Staty av guld Birger Jarl
Murarnas mästare - Stadshuset 100 år
Murarnas mästare - Stadshuset 100 år
Murarnas mästare - Stadshuset 100 år
Visa hela bilden
Minimera bilden

Murarnas mästare - Stadshuset 100 år

Pris från
195 kr per person

Stockholms Stadshus firar nu 100 år - kom och lyssna till arkitekten Ragnar Östbergs drömmar och livsverk.

Händer under vandringen

1903 reste politiker och arkitekter till Europa för att studera byggnader som råd- och stadshus. En arkitekttävling utlystes, bara svenskar fick söka, först en skisstävling, sen skulle de bästa av dessa gå vidare. Till slut var det bara två bidrag kvar.

Upptäck de många detaljerna på och runt stadshuset. Efter många år av byggande och hamrande genomfördes invigningsfesten 1923. Men varför byggdes Stadshuset för att se ut som en borg och varför har arkitekten valt så många olika byggnadsstilar?

Hör om Ragnar Östbergs uppväxt och liv. Vad var hans drömmar och önskemål i livet? Du går runt Stadshusets alla yttre fasader samt ser trädgården. Med många bilder från förr. Obs vi går inte in i Stadshuset. 


Kungsholmen

Kungsholmen är en ö i Stockholms innerstad som är uppdelad i fem stadsdelar: Kungsholmen, Marieberg, Fredhäll, Kristineberg och Stadshagen. Även Essingeöarna ingår i Kungsholmens stadsdelsområde. Östra delen av ö är ganska låglänt, medan den västra är desto mer kuperad. Den högsta punkten är 47 meter över havet. Bland de mest intressanta byggnaderna på Kungsholmen hittar vi Garnisonssjukhuset, Konradsberg, Polishuset och Stockholms rådhus/tingsrätt.


Detta ingår

  • 90 minuters guidad stadsvandring utomhus. 


Tillgänglighet

Asfalt och grus och sten. Möjlighet att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.


Övrigt

Minimum 2 personer.

Snälla hundar i koppel är välkomna.

Vi avslutar stadsvandringen där vi börjar, vid entrén till Stadshuset.