Långholmen - en cellsam historia
Långholmen - en cellsam historia
Långholmen - en cellsam historia
Långholmen - en cellsam historia
Visa hela bilden
Minimera bilden

Långholmen - en cellsam historia

Pris från
245 kr per person

Långholmen är en grön oas i Stockholm. Bor du centralt är det lätt att komma hit och bada eller äta en bit. Men här finns så mycket mer. Lyssna till berättelser om och från fängelsets randiga historia, se tjänstemännens kolonilotter och byggnader som berättar.

Långholmen är som namnet säger en långsmal ö som förr bara bestod av magra betesmarker och kala berg. På 1600-talet gjordes försök med planeringar och fiskodlingar. Joakim Ahlstedt låter bygga Alstavik som senare används som spinnhus och fängelse. På 1800-talet hittades en silverskatt med tyska mynt men redan 1435 omtalas ön i medeltida dokument.

I ett grönt hus uppfört i schweizerstil med riktig snickarglädje och hörntorn bodde Frans Schartau vår och höst. Strax intill ligger Carlhälls gård med kronjuvelen Brännvinskungens sal med mysig herrgårdskänsla på köpet. Här höll brännvinskungen Lars Olsson Smith till under några år. Vi ser Knapersta där familjen Nobel bodde och Kronohäktet. Skulptören Thomas Qvarsebo har här skapat några fina skulpturer som står utställda på Långholmen.

Stora Henriksvik Stora Henriksvik var ett av de två tullhusen på öns norra sida. Vid sjötullen låg snabba segeljakter som kunde jaga de båtar som ”glömt” att gå in i tullen. När tullverksamheten flyttade västerut hyrdes huset ut till olika hyresgäster. En Peter Lundberg flyttar in och röjer upp, sprängde berg och skapade en vacker trädgård med fruktträd ned mot Mälaren. Men det var Henrik Tiselius, en ny hyresgäst och tobakshandlare, som gav huset sitt nuvarande utseende och som skänkte det namnet Henriksvik. Idag är det café här sommartid.

På höjden ovanför ligger en intressant rosenträdgård skapad av Södermalmsbon Kerstin Wilton. Här finns över 100 rosor under högsäsong. Här på höjden har vi utsikt över den gamla fängelsegården, idag skolplats vid Jensen gymansium.

Stadsvandringen avslutas i höjd med JAS-minnet, här störtade en Jas 39 Gripen den 8 augusti 1993 vid flyguppvisningen under Vattenfestivalen. Det var en dramatisk händelse som bevittnades av tusentals åskådare. Piloten Lars Rådeström tappade kontrollen över planet, sköt ut sig med raketstol och klarade sig oskadd. Planet, ett av de första som levererats till flygvapnet, slog ner på Långholmen intill Västerbron, tog eld och totalförstördes. En person på marken fick brännskador. Händelsen satte stopp för vidare flyguppvisningar i samband med Vattenfestivalen.
Med många bilder från förr.