Stor röd tegelkyrka med blå natthimmel som bakgrund
Gränder och glögg på Kyrkbacken
Gränder och glögg på Kyrkbacken
Visa hela bilden
Minimera bilden

Gränder och glögg på Kyrkbacken

Pris från
195 kr per person

En stadsvandring under årets mörkaste tid, men med ljus från gatlyktor och hem får vi uppleva en julig atmosfär.

Kyrkbacken är Västerås äldsta stadsdel och var förr stadens fattigaste kvarter. Här bodde kyrkans män, hantverkare, fattiga, änkor, soldater och självaste bödeln. Gatunätet är mer eller mindre orört sedan 1600-talet - men på 1960-talet påbörjades en omfattande renovering. 

Vi vandrar på uppvärmda kullerstenar och fascineras av sagor från förr. Hur länge har vi haft julgran och varifrån kommer den traditionen? Varför var tomten grå förr och röd idag? Och varifrån kommer traditionen med julbocken? Hur firar man jul ute i vida världen?


Vår nedräkning till jul pågår praktiskt taget hela december. Ibland kan man höra uttrycket ”dan före dopparedan”, och det är med syftning på att man förr doppade i grytan på julaftonen. Under 1900-talet spreds bruket i Sverige att hänga upp en strumpa med en liten julgåva på morgonen, främst till barnen. Detta speglar helt en anglosaxisk gåvotradition. För många familjer i tv-åldern intas jullunchen före "Kalle Ankas jul". Sedan kommer tomten med julklapparna. I bondesamhället var julaftonskvällen för de flesta årets högtidligaste stund. Efter många dagars hårt arbete hade gårdsfolket nu utfört de sista sysslorna inför helgfirandet. Julveden var huggen och inburen och ute på gårdsplanen var fåglarnas julkärve på plats. Redskapen var intagna och inne i fähuset var det snyggt och prydligt. Julbordet dukades och extra fin halm lades på golvet, på sina håll kallad julglädjen.


Glöggvandringen avslutas med en mugg varm alkoholfri glögg och lite tilltugg. 

Tips: Klä dig varmt! Det är lätt att det blir kallt och rått när man står stilla (och guiden pratar).


Detta ingår

  • 60 minuters guidad stadsvandring utomhus. 


Tillgänglighet

Ojämnt underlag, det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol, men med snö mer komplicerat.  

Minimum 2 personer.