Fasadvägg på gult hus
Smal väg med en röd cykel på
Gamla Djurgårdsstaden
Gamla Djurgårdsstaden
Visa hela bilden
Minimera bilden

Gamla Djurgårdsstaden

Pris från
245 kr per person

En romantisk stadsvandring från Nordiska muséets hund Sickis till Galärkyrkogården. Fascineras av Wicanderska villans arkitektur och luncher med stuvad aborre men också kärlekssagan mellan Ninni och Johan. Vackrast är de små husen på Långa och Breda gatan.

På Djurgården väljer vi vägar nästan helt utan bilar, för att kunna njuta och ta in allt det vackra området bjuder på. Vi vandrar i smalare gränder och till vackrare hus. Bakom Nordiska muséet står sedan en tid en hunden Sickis, familjen Hazelius gode vän. På höjden ovanför ligger Galärkyrkogården, en doldis bland stadens gröna oaser. Vid Wicanderska villans trädgård fascineras vi av arkitekturens olika detaljer innan vi vandrar upp mot Skansen och de eminenta privata villornas höjd.

Krogen på Hasselbacken hette först Dunderhyttan, sedan Gubbhyllan och sedan 1853 Restaurang Hasselbacken. 100 år senare skapades den berömda Hasselbackspotatisen av Leif Elisson från Värmland som då var kockelev på restaurangskolan.

Djurgårdskyrkan är församlingens äldsta kyrka och byggdes tidigt på 1800-talet, byggnaden användes länge som skola, sedan kolerasjukhus och sedan kyrka. Sned och vind är kyrkan men o så charmig.

Till parken den gröna lunden kom tysken Jacob Schultheis och 1883 invigdes Gröna Lund, Sveriges äldsta existerande tivoli. Här roade vi oss med skjutbana, en hästdragen karusell, ringkastning och olika kraftmätare. Jacob hade två kvinnor men var bara gift med dena ena. Givetvis fick han barn med bägge. Det uppstod ordagrant både eld och lågor. Barnen ur de två familjerna, John & Ninni var först varandras konkurrenter för att sedan förälska sig i varandra.

Vandringens höjdpunkt är kanske när vi går in på Långa och Breda gatan. Här vill husen berätta sin historia. Från Djurgårdsvarvet tar vi oss över träbron till Beckholmen för att beundra vår vackra stad. Med många bilder från förr.