Fotografera ormvråk - Foto Wild Nordic
Fotografera ormvråk
Fotografera ormvråk
Fotografera ormvråk
Fotografera ormvråk
Fotografera ormvråk
Fotografera ormvråk
Fotografera ormvråk
Fotografera ormvråk
Fotografera ormvråk
Visa hela bilden
Minimera bilden

Fotografera ormvråk

Pris från
1500 kr

Kom nära och fotografera vilda djur och fåglar från ett ombonat fotogömsle.
”Jag sitter bara några meter från ormvråkarna! Det är som att man får komma in i deras vardagsrum och vara med dem under en dag och se vad de gör.”

I skogen strax utanför Sandviken står en specialbyggd skogskoja som är anpassad för att fotografera vilda djur och fåglar. De flesta kommer hit på sommaren för att se björnar. De går att se på hösten också men på grund av tidigare mörker minskar chanserna något.
Det är då ormvråkarna kommer.
Under några veckor i slutet av september har vi ofta besök av flera ormvråkar som uppehåller sig vid gömslet. De kommer för att äta upp sig inför sin resa söderut. Det är häftigt att sitta bara några meter från de här vackra fåglarna.

Hur går det till?
Vi samlas kl. 08.30 på morgonen vid Wild Nordics galleri för en välkomstfika och en pratstund. Därefter åker vi bil en liten stund och går 400 meter till fots för att komma fram till gömslet. Vi visar dig till rätta i gömslet och lämnar dig att spana på egen hand. Vi hämtar upp dig igen kl 17-17.30 innan skymningen.

Vad kan jag förvänta mig att se?
Förutom ormvråkar finns chans att se många andra fågelarter som större hackspett, gråspett och spillkråka. Räven tassar ibland förbi och ekorren hoppar ofta omkring mellan träden. Ibland visar sig också sparvhök, gråspett och spillkråka. Det är även relativt goda chanser att se björn. Talgoxe, blåmes, korp, nötväcka, svartmes, trädkrypare, tofsmes, bergfink och talltita är också kontinuerliga gäster.

Arter som visar sig (baserat på säsongen 2019):
100%: Ormvråk, talgoxe, bofink, nötskrika
50%: Björn
Nästan alltid: Ekorre, större hackspett, talltita, nötväcka
Ofta: Gråspett, räv, tofsmes
Ibland: Spillkråka, bergfink, sparvhök, korp, kråka, skata, trädkrypare, domherre
Sällan: Havsörn, kungsörn, mård

Om gömslet
Gömslet är en enkel träbyggnad som står på en liten höjd i skogen med fönster åt tre håll. Utsikten är en gles tallskog med stora stenblock. Torrakor och fågelpinnar finns runt gömslet för bästa möjliga chans att se och fotografera fåglarna. Gömslet har plats för fyra personer.
Det finns nio olika fönster med fotogluggar där du kan placera din kamera. Det finns två stora sängar med kuddar och filtar samt en enklare toalett. För fotografering av ormvråkar passar en lins på 200-400 mm. Maten som de är ute efter är placerad på cirka 15 meter från gömslet. Dessutom finns mat åt småfåglar på bara 1-5 meters avstånd, så det kan vara bra att även ta med kortare objektiv, t ex 100 mm. Enklare kameror går förstås också bra att använda. Det finns bönpåsar och smarta stativlösningar. För att hålla värmen finns isolerande mattor på golvet och raggsockor, tofflor samt filtar och vaksäckar (som en sovsäck i klänningsformat).

Att ta med:
- Bra skor
- Rätt kläder
- Kamera
- Mat och dryck för tiden i gömslet
Att tänka på:
- Ta ej med prassliga förpackningar (t ex chipspåsar). Packa om sådant i matlådor/plastburkar.

Vid bokning av 1-2 personer kan det bokas på ytterligare gäster.
Vid bokning av 3-4 personer kan sällskapet få ha gömslet för sig själva.

Barn i alla åldrar är välkomna i målsmans sällskap.

Denna aktivitet görs på naturens villkor och det finns ingen garanti för vad vi kommer att få se/höra/uppleva.